Ελιά και Διατροφή

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και χλωροφύλλη. Επιπλέον περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμίνης Κ, ιχνοστοιχεία, σίδηρο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Διαβάστε περισσότερα »

Ελιά & Ιστορία

Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν το δένδρο της ελιάς για τα πολύτιμα προϊόντα του, την ελιά και το ελαιόλαδο.Η ελιά είναι ένα από τα μακροβιότερα δένδρα και σύμφωνα με τη παράδοση πρωτοβλάστησε στην Ακρόπολη, όταν η θεά Αθηνά χτύπησε στο βράχο το δόρυ της κατά τη φιλονικία της με τον Ποσειδώνα για την κατοχή και την προστασία της πόλης, η οποία από τότε ονομάστηκε «Αθήνα».

Η ελιά ήταν επίσης σύμβολο της ειρήνης και της νίκης, καθώς με κλαδί αγριελιάς στεφάνωναν τους ολυμπιονίκες.

Ο καρπός της θεωρήθηκε λοιπόν ευλογημένος και πολλοί θρύλοι, παραδόσεις και θρησκευτικές τελετές στηρίχθηκαν πάνω του. Είναι η ελιά η παιδοτρόφος, σύμφωνα με τον Σοφοκλή και το πρώτο δένδρο που αναδύθηκε μετά τον κατακλυσμό του Νώε, όπως αναφέρει η χριστιανική παράδοση. Ο σεβασμός προς το δένδρο της ελιάς έφτανε στο σημείο ν’ αποτελεί ποινικό αδίκημα η εκρίζωση των ιερών ελαιοδέντρων.

Αργότερα, όταν οι Έλληνες δημιούργησαν τις πρώτες αποικίες, μετέφεραν μαζί τους και το δέντρο της ελιάς όπως επίσης και τις γνώσεις τους στην ελαιοκομία.

Η σχέση του Έλληνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Εθνικό μας προϊόν μέχρι και σήμερα, όπου με την αναγνώριση της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής, καθιερώθηκε το Ελαιόλαδο ως πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπου.